"Když není pro, bude tedy, třeba i nevědomě, proti." Socialistický realismus v Československu? Budovatelská éra socialistického realismu v české hudební kultuře se zaměřením na Brno (1948-1953) - Pantůček, Viktor, 1977- (2017)
Výrazem „socialistický realismus“ se mínil základní koncepční směr socialisticky orientované umělecké tvorby. Jako jeho hlavní rysy se uváděly kvality stranickosti, lidovosti, pravdivosti. Klíčovým požadavkem byla sdělnost umění. Dále pak zásada, že dílo má podat specificky umělecký odraz reality v celé její historicko-vývojové společenské perspektivě, a to ve smyslu materialistického vývoje společenských řádů, tedy, že celá společnost spěje a vždy směřovala ke konečnému, ideálnímu, utopickému komunismu. Socialistický realismus také nastolil požadavek dialektické jednoty obsahu a formy. Dílo, obsahem socialistické, nemělo vystupovat jen jako výpověď o společenské perspektivě socialistického člověka, ale též svojí srozumitelnou formou a vůbec celým spektrem své funkční působnosti realizaci této perspektivy napomáhat. Spoluúčast umění na společenských přeměnách byla chápána jako doklad požadované pravdivosti umění. Podpora etablovaného mocenského komunistického systému a souhlasnosti s j