Malé divadlo hudby a poezie v Brně 1962-1995 - Janáčková, Libuše (2017)
Brněnské Malé divadlo hudby (a poezie), ve své době významná kulturní instituce, bylo součástí československého fenoménu divadel hudby druhé poloviny 20. století. Od svého vzniku roku 1962 se během několika sezón vyprofilovalo ve svébytnou scénu plnou významných hudebních a muzikologických osobností, které veřejnosti zprostředkovávali kontakt s hudbou reprodukovanou i živou a do roku 1971 také významným dílem s poezií. Prostřednictvím vedoucích osobností Miloše Štědroně a Vojtěcha Kyase vznikla osobitá údobí, pro něž byla v případě prvního charakteristickým rysem avantgardnost, v případě druhého řád snoubený s odvahou uvádět kontroverzní díla. Pro celé trvání MDH(aP) byla společným znakem syntéza různých druhů umění a jejich žánrů v jeden celek prezentovaný v podobě večerního pořadu. Činnost divadla byla ukončena roku 1995 z ekonomických důvodů. Součástí práce je též soupis plakátovaných programů, které se podařilo dohledat v kompletním rozsahu