Dimensions of procrastination:a theoretical and empirical breakdown of the procrastination construct - Malatincová, Tatiana (2017)
Prokrastinaci lze definovat jako poruchu seberegulace, která vede k nerozumnému odkládání povinností. Pokusů o systematické vysvětlení tohoto jevu bylo několik, většina se však zaměřovala pouze na některé aspekty daného problému. Dizertace předkládá komplexnější model prokrastinace založený na principu konfliktu, jenž může vzniknout na různých úrovních zpracování cílů a regulace činnosti. Následuje popis pěti výzkumných studií zabývajících se několik zásadními otázkami, jež nebyly dříve dostatečně prozkoumány, ačkoliv jejichž zodpovězení může zásadně ovlivnit interpretaci dosavadních korelačních výzkumů - nerovnoměrný rozptyl u korelačních vztahů mezi sebeposuzovanou prokrastinaci a jejími běžně zkoumanými prediktory, moderační efekt zvýšené efektivity práce pod časovým tlakem na tyto vztahy, odlišné osobnostní a motivační koreláty sebeposuzované prokrastinace a objektivního odkládání, rozlišení mezi averzí vůči úkolům způsobenou motivačními a regulačními faktory, a velká různorodost