Vliv pobytu v polárních podmínkách na lidský organizmus - Brat, Kristián; Skřičková, Jana, 1952-; Masarykova univerzita. Klinika nemocí plicních a tuberkulózy (2018)
V této disertační práci se věnujeme popisu zdravotních problémů specifických pro prostředí polárních regionů. Ve vlastních pracích jsme zkoumali vliv pobytu v polárních podmínkách na lidský organizmus - vliv chladu na četnost výskytu fenoménu pozátěžové elevace srdečních biomarkerů v návaznosti na vytrvalostní fyzickou zátěž, dále vliv pobytu v polárním regionu na některé imunologické parametry v moči. V další práci jsme studovali přežití a vlastností člověkem importovaných bakterií na polární stanici v Antarktidě. V další práci jsme zkoumali vliv pobytu v polárních podmínkách na chronobiologické charakteristiky cirkadiánní křivky arteriálního krevního tlaku během pobytu v Antarktidě. V poslední práci jsme zkoumali, zda tulení ostatky na ostrově Jamese Rosse mohou být zdrojem kontaminace lokálního ekosystému rtutí a metylrtutí.
In this dissertation, we studied the specific health problems and adaptation mechanisms of humans to the extreme polar environment. pecifických pro prostředí polárních regionů. Ve vlastních We have studied the effect of endurance physical activity on blood levels of cardiac biomarkers in cold temperature, the effect of a stay in polar regions on urinary pH and leukocyte count. Further, we have studied the survival and characteristics of anthropogenic bacteria at an isolated polar research station in Antarctica. In a further research, we have studied the effect of a sty in Antarctica on chronobiological characteristics of arterial blood pressure in healthy subjects. Finally, we have studied if seal carcasses distributed at James Ross Island might be a substantial source of mercury and methylmercury contamination of local soils.
Vedoucí práce: Jana Skřičková
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2018
Keywords: Bacteria; extrémní prostředí; chronobiologické jevy; imunitní systém; letecké a kosmické lékařství; rtuť; srdeční markery; studené klima; zdraví; cardiac markers; Aerospace Medicine; Bacteria; Cold Climate; Extreme Environments; Health; Chronobiology Phenomena; Immune System; Mercury; Antarktida; Antarctica; disertace; dissertations