Vliv pobytu v polárních podmínkách na lidský organizmus - Brat, Kristián (2018)
V této disertační práci se věnujeme popisu zdravotních problémů specifických pro prostředí polárních regionů. Ve vlastních pracích jsme zkoumali vliv pobytu v polárních podmínkách na lidský organizmus - vliv chladu na četnost výskytu fenoménu pozátěžové elevace srdečních biomarkerů v návaznosti na vytrvalostní fyzickou zátěž, dále vliv pobytu v polárním regionu na některé imunologické parametry v moči. V další práci jsme studovali přežití a vlastností člověkem importovaných bakterií na polární stanici v Antarktidě. V další práci jsme zkoumali vliv pobytu v polárních podmínkách na chronobiologické charakteristiky cirkadiánní křivky arteriálního krevního tlaku během pobytu v Antarktidě. V poslední práci jsme zkoumali, zda tulení ostatky na ostrově Jamese Rosse mohou být zdrojem kontaminace lokálního ekosystému rtutí a metylrtutí.