Exkretované/sekretované produkty entomopatogenních hlístic a jejich vliv na imunitu hmyzu - Eliáš, Sara (2018)
Entomopatogenní hlístice (EPN) jsou přirození parazité hmyzu. Volně v půdě se vyskytují pouze infekční jedinci, kteří vyhledávají svého hostitele, aby mohli dokončit svůj vývojový cyklus. Mezi významné zástupce entomopatogenních hlístic patří rody Heterorhabditis a Steinernema. Důležité pro boj s hostitelem jsou jejich symbiotické bakterie (Heterorhabditis - Photorhabdus, Steinernema - Xenorhabdus). Při boji proti imunitnímu systému hmyzu hlístice využívají své exkretované/sekretované produkty (ESP), které částečně mají ve svém těle infekční jedinci a částečně jsou produkovány při dalším vývoji po průniku do těla hostitele. Tyto produkty jsou směsí molekul s různými funkcemi. Právě funkce zmíněných ESP je v této práci detailně zkoumána - konkrétně jejich vliv na fenoloxidázovou aktivitu (PO), koagulaci a antimikrobiální aktivitu. ESP byly získány ze tří izolátů dvou druhů EPN a postupně byla směs ESP dělena na jednotlivé frakce s cílem najít konkrétní aktivní složky. Nejdříve byl testo