Vliv abúzu vybraných návykových látek na sérologické stanovení krevních skupin systému AB0 - přínos softwarového hodnocení - Skříčková, Lucie; Nejezchlebová, Helena, 1977-; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2018)
Tato diplomová práce se zabývá vlivem vybraných návykových látek na sérologické stanovení krevních skupin systému AB0. Zkoumání jsme podrobili 124 biologických vzorků vlasů a slin u skupin kuřáků (uživatelů nikotinu) a nekuřáků (kontrolní skupiny) ve věkové kategorii 18-30 let. Krevní skupiny ze slin jsme detekovali pomocí absorpčně inhibiční metody a k vyhodnocení použili klasickou vizuální metodu a počítačový software Blot. Ve skupině kuřáků jsme určili 16,92 % nesekretorů pomocí vizuální metody a 18,46 % pomocí Blotu ve srovnání s 13,56 % nesekretorů u nekuřáků (shodně u vizuální metody i Blotu). Výsledky ukázaly, že nebyl nalezen statisticky významný rozdíl v počtu nesekretorů mezi kuřáky a nekuřáky ani ve vyhodnocování pomocí vizuální metody a Blotu. Mezi kuřáky však byl zaznamenán signifikantní rozdíl ve frekvenci krevních skupin ve srovnání s nekuřáky. Dále jsme určili, že rozdíl v počtu sekretorů a nesekretorů mezi muži a ženami nebyl taktéž statisticky významný. Vzorky vlasů j
This diploma thesis deals with the influence of addictive substances on the serological determination of AB0 blood groups. We examined 124 biological samples of hair and saliva for groups of smokers (nicotine users) and non-smokers (control groups) in the age group of 18-30 years. Blood groups from saliva were detected using the absorption inhibition method. We used the classic visual method and the Blot computer software for evaluation. In the group of smokers we identified 16.92 % of nonsecretors using the visual method and 18.46 % using Blot compared to 13.56 % of nonsecretors in non-smokers (both with visual method and Blot). The results showed no statistically significant difference in the number of nonsecretors among smokers and non-smokers and by evaluation using visual method and Blot. However, among smokers there was a significant difference in the frequency of blood groups compared to non-smokers. Furthermore, we determined that the difference in the number of secretors and n
Vedoucí práce: Helena Nejezchlebová
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2018
Keywords: kouření; krevní skupiny; sérologie; blood groups; serology; smoking; diplomové práce; master's theses