Analýza přírodních vod - Nevědělová, Marta (2018)
Tato bakalářská práce se věnuje analýze vod z jeskyně Na Turoldu z Jezerního dómu a z lomu Janičův vrch, porovnání obou vod a posouzení, zda ve vybraných parametrech splňují podmínky pro pitnou vodu. V obou vzorcích byly určeny koncentrace hořečnatých a vápenatých iontů, dusitanů, fluoridů, chloridů, síranů a oxidu uhličitého, chemická spotřeba kyslíku a neutralizační kapacita. Z výsledků je patrné, že voda z Jezerního dómu nemůže být použita jako pitná, jelikož obsahuje vysoké koncentrace fluoridových iontů, voda z lomu by mohla být použita jako pitná, přestože má vyšší koncentrace vápníku, ale musel by se provést mikrobiologický rozbor a stanovit další chemické a fyzikální parametry. Na závěr byla vytvořena úloha pro praktikum z analytické chemie pro učitelské obory na téma Halogenidů ve vodě.