Optimalizace postupu aplikace a zvratu nervosvalové blokády u rizikových skupin pacientů ve vztahu k bezpečnosti v perioperačním období - Kosinová, Martina (2018)
Ve své disertační práci se zaměřuji na specifickou skupinu rizikových pacientů, a to pacientky podstupující císařský řez v celkové anestezii, a možnosti optimalizace aplikace a zvratu nervosvalové blokády ve vztahu k bezpečnosti matky i novorozence. Dominantní je práce věnující se srovnání podání rokuronia a sukcinylcholinu k navození nervosvalové blokády v rámci rychlého úvodu do celkové anestezie u císařského řezu (RocSugIO studie). Zkoumala jsem vliv zvoleného relaxans na parametry poporodní adaptace novorozence, zejména pak změny ABR pupečníkové krve a Apgar skóre. Podání rokuronia vedlo k nižšímu Apgar skóre novorozence v 1. minutě, v 5. a 10. minutě však bylo Apgar skóre již beze změny, ABR z pupečníkové krve je taktéž bez signifikantních změn. Rokuronium by tedy mohlo být bezpečnou alternativou k tradičně užívanému sukcinylcholinu pro navození nervosvalové blokády u císařského řezu. Jako další výstup mé disertační práce uvádím pracovní postup pro podání celkové anestezie k císařskému řezu.