Vliv služby pro léčbu akutní bolesti (Acute Pain Service) na incidenci chronické pooperační bolesti - Kubricht, Viktor (2017)
Disertační práce se zabývá vlivem zavedení acute pain service na incidenci chronické pooperační bolesti ve smíšené populaci pacientů stran typu operačního výkonu. Acute pain service snižuje intenzitu akutní pooperační bolesti, která je významným rizikovým faktorem pro vznik chronické pooperační bolesti. Práce porovnává incidenci chronické pooperační bolesti ve dvou nemocnicích, které se liší přítomností acute pain service. Práce dále uvádí rozdíly v intenzitě akutní pooperační bolesti mezi nemocnicemi a rozdíly v intenzitě akutní pooperační bolesti mezi pacienty s chronickou pooperační bolestí a bez této bolesti.