Bankovní záruka jako zajišťovací instrument - Hnilicová, Pavla (2017)
Rigorózní práce je zaměřena na problematiku zajišťovacího instrumentu bankovní záruky, jak z teoretického, tak praktického pohledu. Úvodní kapitola analyzuje specifické rysy tohoto zajišťovacího instrumentu, včetně rozboru právní konstrukce bankovní záruky, funkcí bankovní záruky a též i komparace s podobnými právními instituty. Hlavní kapitola obsahuje komparativní rozbor české právní úpravy, zastoupené zákonem č. 513/1991 Sb., obchodní zákoník, ve znění pozdějších předpisů a zákonem č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, a pravidel Mezinárodní obchodní komory v Paříži URDG 758. Navazující kapitola řeší výjimku ze zakotvených zásad bankovní záruky, tzv. evidentní podvod a opatření, kterými lze tomuto jevu předcházet a jeho důsledky minimalizovat. Návrhy de lege ferenda české právní úpravy si kladou za cíl implementovat v práci zjištěné závěry.