Postavení obhájce v hlavním líčení - Mlčouch, Michal (2017)
Tato rigorózní práce se zabývá postavením obhájce v hlavním líčení, tedy ve fázi trestního řízení před soudem I. stupně od nařízení hlavního líčení po rozhodnutí ve věci samé soudu I. stupně bez dalších specifik, které přinášejí řízení proti zvláštním subjektům (mladistvému, právnické osobě, uprchlému) či další zvláštní způsoby řízení uvedené v hlavě dvacáté, části třetí trestního řádu. Úvodem je vymezeno právo na obhajobu jako součást práva na spravedlivý proces. Poté na pozadí mezinárodních smluv a vnitrostátní právní úpravy popisuji postavení obhájce v trestním řízení obecně, včetně vzniku a zániku obhajoby. Stěžejní částí práce jsou kapitoly pojednávající o postavení obhájce v hlavním líčení z pohledu platného práva včetně úvah de lege ferenda.