Geografické aspekty produkce vinné révy na území Mikulovské vinařské podoblasti - Pajor, Juraj (2018)
Tato bakalářská práce se zabývá zpracováním a produkcí vinné révy na území Mikulovské vinařské podoblasti, která je jednou z nejvýznamnějších vinařských podoblastí v České republice a je rovněž významná ve srovnání s jinými vinařskými regiony v Evropě. Cílem je charakterizovat Mikulovskou vinařskou podoblast z hlediska fyzicko-geografických a socioekonomických charakteristik a identifikovat její výjimečnost pro pěstování vinné révy. V dalších částech byla načrtnutá historie vína na území a vliv společné zemědělské politiky Evropské unie na pěstování vinné révy v České republice. Pro potřeby analýzy pěstování bylo provedeno i anketové šetření v nejvýznamnějších vinařských podnicích. Za pomocí kombinace všech zjištěných faktorů ovlivňujících produkci vína byly vytvořeny grafické, tabulkové a mapové přílohy, které pomáhají analýze.