K postavení poškozeného jako procesní strany či oběti v trestním řízení ve světle stávající úpravy a úvah de lege ferenda - Štourač, František (2017)
Jedním ze zásadních témat odborné trestně-právní obce v tomto století je otázka postavení poškozeného a jeho oprávnění v průběhu trestního řízení, to vše při stále výraznějším pronikání prvků restorativní justice do českého právního prostředí. Současná právní úprava nabízí poškozenému celou řadu oprávnění, kterými může v řízení disponovat, a to vše oprávnění oběti, kterou při splnění zákonných podmínek může poškozený být. Byť se právní úprava postavení poškozeného nadále zkvalitňuje, nelze hovořit o úpravě zcela dostatečné či uspokojivé. Podrobnou analýzou lze dojít k závěru, že spousta oblastí vyvolává otázky, na něž nelze v současnosti uspokojivě odpovědět. Za všechny lze jmenovat absenci možnosti poškozeného podat odpor proti trestnímu příkazu. Důvodem je především stav legislativy, kdy již několik let probíhají neúspěšné snahy o rekodifikaci trestního práva, která by se výrazně dotkla též postavení poškozeného. V nejbližší době nelze očekávat dokončení této rekodifikace.