Environmentální výchova jako průřezové téma RVP pro gymnázia - Ivičičová, Irena; Burianová, Jarmila, 1976-; Masarykova univerzita. Geografický ústav (2018)
Bakalářská práce se zabývá postavením průřezového tématu environmentální výchova ve vzdělávacím systému a navrhováním vhodných metod, které by usnadnily a zefektivnily její zařazení do výuky. První část práce je zaměřena na průzkum přístupů vybraných gymnázií k problematice environmentálního vzdělávání. Na základě čtyř výzkumných otázek jsou sledována různá specifika Školních vzdělávacích programů vybraných škol, která vypovídají o způsobech realizace výuky environmentální výchovy a celkovému přístupu vedení školy k dané problematice. Jedním z předmětů, kde školy environmentální výchovu často integrují, je podle průzkumu geografie. Ve druhé části práce jsou navrženy vhodné formy výuky environmentální výchovy na konkrétním příkladu geografického tématu - degradace půdy. Tři výukové aktivity využívají metodu aktivního vyučování, a kromě racionální stránky žáka mají za úkol rozvíjet také jeho hodnotovou stránku osobnosti, která je pro výuku environmentálních témat klíčová.
This bachelor thesis deals with the position of cross-curricular subject Environmental Education in the educational system and creating suitable methods, which makes including this subject into teaching easier and more effective. The first part of this thesis is focused on researching approaches to the issue of environmental education according to the selected grammar schools. On the basis of four research questions various characteristics of School education programmes are observed. These characteristics describe ways of realizing Environmental Education and the whole point of view that selected schools have. One of the subjects, where schools usually integrate Environmental Education is, according to the survey, geography. In the second part of this thesis suitable teaching methods for Environmental Education are proposed on specific example - soil degradation.
Vedoucí práce: Jarmila Burianová
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2018
Keywords: environmentální výchova a vzdělávání; environmental education; bakalářské práce; bachelor's theses