Environmentální výchova jako průřezové téma RVP pro gymnázia - Ivičičová, Irena (2018)
Bakalářská práce se zabývá postavením průřezového tématu environmentální výchova ve vzdělávacím systému a navrhováním vhodných metod, které by usnadnily a zefektivnily její zařazení do výuky. První část práce je zaměřena na průzkum přístupů vybraných gymnázií k problematice environmentálního vzdělávání. Na základě čtyř výzkumných otázek jsou sledována různá specifika Školních vzdělávacích programů vybraných škol, která vypovídají o způsobech realizace výuky environmentální výchovy a celkovému přístupu vedení školy k dané problematice. Jedním z předmětů, kde školy environmentální výchovu často integrují, je podle průzkumu geografie. Ve druhé části práce jsou navrženy vhodné formy výuky environmentální výchovy na konkrétním příkladu geografického tématu - degradace půdy. Tři výukové aktivity využívají metodu aktivního vyučování, a kromě racionální stránky žáka mají za úkol rozvíjet také jeho hodnotovou stránku osobnosti, která je pro výuku environmentálních témat klíčová.