Chudoba ve světě v českém vzdělávacím kurikulu - Kovář, Ondřej (2018)
Problém chudoby je jedním z nejzávažnějších globálních problémů. Na formování představ a názorů o chudobě má zásadní vliv školní výuka. Cílem práce je analýza reprezentace chudoby v českých učebnicích zeměpisu. Hlavní metoda této práce je založena na porovnání „odborného“ a „vzdělávacího“ obrazu chudoby, tedy odborných poznatků o příčinách a rozšíření chudoby s informacemi předávanými žákům v učebnicích. Formou obsahové analýzy byly v těchto učebnicích zkoumány doslovné citáty, týkající se vytýčených výzkumných otázek, které se zaměřily na definici chudoby, její kontext, příčiny chudoby a rozšíření chudoby ve světě. V učebnicích byly zjištěny závažné nedostatky. Chudoba je v učebnicích nevhodným způsobem zjednodušována, pojmy spojené chudobou nejsou dostatečně teoreticky ukotveny a chudoba je redukována převážně na její ekonomickou dimenzi. Výsledky práce jsou využitelné při přípravě nových studijních materiálů.