Hledání a zavedení výukových cílů v českém geografickém vzdělávání - Otýpka, Aleš (2018)
Předmětem diplomové práce je vytyčování výukových cílů v českém gymnaziálním vzdělávání v předmětu zeměpis. Vzhledem k úrovni českých kurikulárních dokumentů si práce klade za cíl aplikovat úspěšné strategie zahraničních kurikul, konkrétně ve formě standardů, které jsou v práci analyzovány. Hlavním výsledkem práce je návrh zeměpisných učebních osnov - povinné součásti školního vzdělávacího programu tak, aby odpovídalo poţadavkům českých kurikulárních dokumentů a zároveň dosáhlo kvality zahraničních standardů. Součástí je také krátká kapitola nastiňující moţné oblasti zájmu v budoucím zkoumání, která je ke svému rozsahu vyčleněna ze závěru.