Stanovení kadmia ve vzorcích lišejníku druhu Usnea antarctica pomocí ET-AAS - Uher, Antonín (2018)
Tato diplomová práce se zabývá stanovením kadmia ve vzorcích lišejníků druhu Usnea antarctica pomocí ET-AAS. Pro stanovení Cd v rozložených vzorcích lišejníků byly vybrány nejčastěji využívané modifikátory, pro které byly optimalizovány teplotní programy. Těmito modifikátory jsou (NH4)2HPO4, Mg(NO3)2 + (NH4)2HPO4, Pd + Mg(NO3)2 a Pd, ze kterých se jako nejvhodnější ukázaly Pd a Pd + Mg(NO3)2. Nízký obsah Cd ve vzorcích lišejníků se stanovil pomocí prekoncentrace vzorku v atomizátoru. Posléze byla vyvinuta metoda pro stanovení Cd s dávkováním pevných vzorků s modifikátorem Pd + Mg(NO3)2. Naměřené obsahy, pohybující se mezi 13 a 21 µg·kg-1, z obou stanovení se shodovaly. Stanovení Cd pomocí dávkování pevných vzorků bylo použito ke studiu distribuce Cd ve stélce lišejníku.