Biouhel - prostředek pro remediace a zvýšení kvality půd - Dvořáková, Zuzana; Bielská, Lucie; Masarykova univerzita. Centrum pro výzkum toxických látek v prostředí (2018)
Biouhel (z angl. biochar) lze připravit pyrolýzou (spalováním za nedostatku vzduchu) odpadní biomasy. Vzniklá pevná látka je bohatá na uhlík a další prvky a při jejím smíchání s půdou by mělo dojít k několika pozitivním aspektům jako lepšímu zadržování živin, vody a vyvázání v půdě přítomných kontaminantů. Z tohoto důvodu je přídavek biouhlu do půdy navrhován jako vhodná strategie nejen pro zvýšení kvality půdy, ale také jako prostředek pro remediaci kontaminovaných půd. Uchovávání uhlíku ve formě biouhlu lze také označit za jednu ze strategií, jak dále nenavyšovat, ale naopak snižovat produkci oxidu uhličitého, známého skleníkového plynu. Použití biouhlu by tedy mělo představovat účinnou strategii, jak se vyrovnat se stále klesající kvalitou zemědělské půdy, vysokými požadavky na potravinovou soběstačnost, rizikem přítomnosti kontaminantů v půdách a hrozbou skleníkového efektu. V teoretické části jsou shrnuty základní poznatky o biouhlu, jeho výrobě a aplikaci.
Biochar is prepared by pyrolysis (combustion at low oxygen conditions) of (waste) biomass. The resulting solids are rich in carbon and other elements and when admixed to soil, several positive aspects occur such as improved nutrient retention, water retention, and control of contaminants. For this reason, the addition of biochar into soil is proposed as an appropriate strategy not only for soil quality improvement but also as a mean for remediation of contaminated soils. Carbon storage in the form of biochar also contributes to the reduction of carbon dioxide (greenhouse gas) release. The use of biochar can therefore present an effective strategy to cope with the decreasing quality of agricultural land, the high demands on food self-sufficiency, the risks of soil contamination, and the threat of the greenhouse effect. The theoretical part summarizes the basic knowledge about biochar, its production and application. The biological effects of biochar on fauna and flora are also described.
Vedoucí práce: Lucie Bielská
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2018
Keywords: biouhel; pyrolýza; sorpce; znečištění půdy; soil pollution; biochar; pyrolysis; sorption; diplomové práce; master's theses