Biouhel - prostředek pro remediace a zvýšení kvality půd - Dvořáková, Zuzana (2018)
Biouhel (z angl. biochar) lze připravit pyrolýzou (spalováním za nedostatku vzduchu) odpadní biomasy. Vzniklá pevná látka je bohatá na uhlík a další prvky a při jejím smíchání s půdou by mělo dojít k několika pozitivním aspektům jako lepšímu zadržování živin, vody a vyvázání v půdě přítomných kontaminantů. Z tohoto důvodu je přídavek biouhlu do půdy navrhován jako vhodná strategie nejen pro zvýšení kvality půdy, ale také jako prostředek pro remediaci kontaminovaných půd. Uchovávání uhlíku ve formě biouhlu lze také označit za jednu ze strategií, jak dále nenavyšovat, ale naopak snižovat produkci oxidu uhličitého, známého skleníkového plynu. Použití biouhlu by tedy mělo představovat účinnou strategii, jak se vyrovnat se stále klesající kvalitou zemědělské půdy, vysokými požadavky na potravinovou soběstačnost, rizikem přítomnosti kontaminantů v půdách a hrozbou skleníkového efektu. V teoretické části jsou shrnuty základní poznatky o biouhlu, jeho výrobě a aplikaci.