Cílená nádorová terapie v nádorově specifickém mikroprostředí - Pidimová, Lenka (2018)
Rakovina prsu představuje celosvětově jednu z nejčastějších příčin úmrtí žen. Deregulovaná buněčná signalizační dráha PI3K-Akt-mTOR je spojována s různými typy nádorových onemocnění, včetně rakoviny prsu. Změněná signalizace ovlivňuje u nádorových buněk řadu dějů, včetně jejich energetického metabolismu, a přispívá tak ke vzniku acidického extracelulárního pH v mikroprostředí nádoru (laktátová acidóza). Bylo prokázáno, že účinnost standartní chemoterapie může být acidózou ovlivněna. Jedním ze slibných přístupů léčby nádorových onemocnění je v poslední době cílená nádorová terapie, využívající malých molekul k zablokování buněčných signalizačních drah. MK 2206 je alosterický inhibitor kinázy Akt. Ačkoli je MK-2206 v současné době již ve stadiu klinických studií, jeho cytotoxicita nebyla v prostředí acidózy dosud zkoumána. Cílem této diplomové práce je stanovit cytotoxické účinky inhibitoru MK-2206 v acidickém mikroprostředí nádoru u buněčné linie karcinomu prsu MDA-MB-231.