Stopy silného a dlouhodobého stresu v lidských telomerách - Petráková, Monika (2017)
Telomery ohraničují a chrání konce lineárních eukaryotických chromozomů. Jejich přítomnost je pro udržení genomové stability nezbytná. Při vystavení organismu nepříznivým vlivům, například stresu, jsou právě telomery významně zasaženy, dochází ke zkrácení telomer a možné ztrátě jejich protektivních funkcí. V diplomové práci byl studován vliv dlouhodobého působení stresu na délku telomer osob, které přežily holocaust, a ovlivnění délek telomer i v následujících dvou generacích (u potomků zasažených jedinců). Zjistili jsme, že ve srovnání s kontrolními skupinami vyšetřovaných osob zde byl nalezen rozdíl v délce telomer, avšak statisticky nevýznamný. Možné důvody a následné postypy jsou zde diskutovány.