Kinematická geometrie - Olivová, Kateřina (2018)
V této diplomové práci se zabýváme kinematickou geometrií, cílem je přiblížit téma žákům středních a vysokých škol. Práce je rozdělena do čtyř kapitol. V první uvádíme základní pojmy kinematické geometrie a předkládáme čtyři způsoby určení pohybu neproměnné rovinné soustavy. Druhá kapitola stanovuje aparát pro popis rovinných křivek a jejich klasifikaci. V nejobsáhlejší třetí kapitole pak rozebíráme konkrétní křivky, jejich vznik pohybem neproměnné rovinné soustavy, jejich rovnice, základní vlastnosti a aplikace. Kapitola čtvrtá shrnuje práci s programy, kterých bylo v práci využito. Text je doprovázen ukázkami ve formě obrázků. Ke třetí kapitole je navíc vytvořena série java appletů a videí, která názorně doplňuje popis vzniku daných křivek.