Kvadriky v rovnoběžných promítáních - Matulíková, Adriana (2018)
Cílem této diplomové práce bylo shrnout teorii týkající se rotačních kvadratických ploch a jejich vlastností. Práce je rozdělena do šesti kapitol. Obsahuje řešené příklady, názorné obrázky a pomocné konstrukce. První dvě kapitoly jsou věnovány základním vlastnostem a vzniku rotačních (kvadratických) ploch. Třetí kapitola objasňuje zobrazení kvadrik v Mongeově promítání, pravoúhlé axonometrii a kosoúhlém promítání. Další kapitoly se zabývají osvětlením a rovinnými řezy kvadrik. Nakonec, v poslední kapitole jsou uvedeny pomocné konstrukce, které jsou využívány v řešených příkladech předchozích kapitol.