Efektové algebry a kvantové logiky - Štěpánek, Roman (2018)
V první části této diplomové práce se věnujeme popisu několika algebraických struktur formalizujících různé logiky. Jedná se o Booleovy algebry pro klasickou výrokovou logiku, ortomodulární svazy pro logiku kvantové mechaniky a MV-algebry pro vícehodnotové logiky. Dále zkoumáme vlastnosti efektových algeber, které jsou zobecněním výše uvedených struktur. Ve druhé části se zaměřujeme na logické odvozovací systémy, pro klasickou logiku zde uvádíme jeden Hilbertovský a jeden Gentzenovský. Dále zavádíme pojem efektového grupoidu, což je struktura ekvivalentní svazové efektové algebře, definujeme efekto-grupoidový odvozovací systém pro svazové efektové algebry a ukazujeme, že je korektní a úplný.