Azimutální profily slupkových galaxií jako nástroj ke studiu jejich gravitačního potenciálu - Glos, Václav (2018)
V mé bakalářské práci jsme pomocí jednoduchých simulací vzniku slupkových galaxií ukázali, že z analýzy azimutálních profilů jasností slupek by mělo být možné odvodit, zda slupka vznikla v galaxii s hustotním profilem obsahující tzv. hrot nebo jádro. V azimutálních profilech slupek by tedy měla být obsažena další informace o gravitačním potenciálu mateřské galaxie. V této práci se zabýváme možnostmi analýzy azimutálních profilů slupek na snímku jedné z nejznámějších slupkových galaxií NGC 3923 pořízeném Kanadsko-Francouzsko-Havajským dalekohledem se snímačem MegaCam. Před analýzou jsme na snímku zamaskovali objekty, které nepatří do zkoumaného systému, pomocí vlastního skriptu a provedli odečtení profilu jasnosti mateřské galaxie za pomocí nástroje Galfit. Analýza profilů slupek ukázala přítomnost slupek, jejichž parametry podporují teorie hustotních profilů s hrotem, ale ve vnějších částech systému NGC 3923 byly rovněž nalezeny slupky, které naopak odpovídají slupkám simulovaným v hus