Simulace extraterestrického prostředí a jeho vliv na modelový organismus - Špoková, Magdalena (2018)
Práce se zabývá schopností sinice Nostoc commune, nasbírané ve dvou různých lokalitách (Antarktida a Brno), přežít v podmínkách podobných meziplanetárnímu prostředí. Také se zabývá morfologií a mechanickými vlastnostmi povrchu vzorků prostřednictvím dvou různých módů mikroskopie atomárních sil. Jsou zjišťovány rozdíly ve fotosyntetické aktivitě vzorků po různé době jejich vystavení nízkému tlaku a prostředí podobnému slunečnímu větru. Stejně tak jsou zjišťovány rozdíly mezi vzorky z obou oblastí sběru.