The Effectiveness of Quasi-Logical Arguments: The Pragma-Dialectical Analysis - Svačinová, Iva (2017)
Práce se zaměřuje na koncept tzv. kvazi-logických argumentů, který byl předložen novou rétorikou, teorií argumentace, kterou představili Chaïm Perelman a Lucie Olbrechts-Tytecová. Kvazi-logické argumenty jsou definovány jako argumenty, které se podobají logickým nebo matematickým demonstracím, a jsou proto účinné vzhledem k publiku. Obecným cílem této práce je vysvětlit tezi o účinnosti kvazi-logických argumentů z hlediska pragma-dialektiky, což je moderní teorie argumentace, která má dostatečně bohatý aparát k výzkumu účinnosti argumentace. Využití této perspektivy předpokládá provedení dvou navazujících kroků. Nejprve je nutné provést adekvátní explikaci pojmu kvazi-logických argumentů v cílovém systému pojmů pragma-dialektiky. V této práci je navrženo, že vzhledem k vágnosti a komplexnosti původní definice kvazi-logických argumentů je nejvýhodnější postupovat od rekonstrukce příkladů, které Perelman a Olbrecthts-Tytecová využívají jako ilustrace. Výsledný explikát pojmu kvazi-logick