Optimalizace přípravy rostlinných chromozomů pro zobrazování v SEM s vysokým rozlišením - Kurková, Pavlína (2018)
Skenovací elektronová mikroskopie chromozomů má potenciál přispět k pochopení mechanismu sbalování DNA do chromozomu a mohla by také sloužit pro lokalizaci genů. K tomu je ale vzorek nezbytné připravit tak, aby bylo možné měřit data s co nejvyšší úrovní detailu. Tato bakalářská práce se věnuje optimalizaci přípravy rostlinných chromozomů pro zobrazování pomocí tohoto typu mikroskopie a určení vlivu jednotlivých kroků přípravy na výslednou kvalitu vzorku. Chromozomy byly získávány z meristemu kořenových špiček rostliny Trifolium pratense a následně podrobeny tradičnímu způsobu přípravy biologických vzorků pro skenovací elektronovou mikroskopii zahrnujícímu fixaci, kontrastování, dehydrataci a vysoušení. Kromě dehydratace a promývání byla činidla nanášena na sklíčko formou kapky o dostatečném objemu. Bylo ukázáno, že pomocí použitého postupu lze připravit vzorky rostlinných chromozomů pro účely skenovací elektronové mikroskopie s vysokým rozlišením.