Paraziti rodu Pneumocystis u afrických hlodavců - Petružela, Jan (2018)
Pneumocystis je rod jednobuněčných obligátně parazitických hub z kmene Ascomycota. Jedná se o vysoce hostitelsky specifického extracelulárního parazita obývajícího plicní alveoly širokého spektra savčích druhů, včetně člověka (druh P. jirovecii). U zdravých jedinců se infekce Pneumocystis projevuje většinou pouze subklinicky, problémy však nastávají u lidí s narušenou imunitou (pacienti s AIDS, pacienti po chemoterapii), u kterých přemnožení populace Pneumocystis způsobuje život ohrožující nemoc známou jako pneumocystis pneumonia (PcP). Navzdory svému medicínskému významu ale tento organismus zůstává poměrně málo prozkoumaný, což je navíc komplikováno faktem, že až do nedávna neexistovaly metody pro jeho efektivní in vitro kultivaci. Po dlouhou dobu byly známy pouze čtyři druhy Pneumocystis a sice P. jirovecii, P. carinii a P. murina, parazitujících na člověku, kryse a myši domácí.