Silniční obchvaty - příležitosti či hrozby? - Černá, Klára (2018)
Diplomová práce se zabývá problematikou silničních obchvatů a jejich dopady na města a přilehlá okolí. Jedná se o případovou studii, jejímž cílem je zachycení nejdůležitějších dopadů těchto dopravních staveb ve vybraných městech, jejich komparace a na základě zjištěných poznatků také nastínění dopadů potenciálního obchvatu České Třebové. Rešeršní část popisuje historii výstavby silničních komunikací, potažmo obchvatů a silniční infrastrukturu v České republice. V rámci rešeršní části jsou popsány rovněž dopady výstavby dopravní infrastruktury, a sice environmentální a socioekonomické. V praktické části se práce zabývá jednotlivými dopady silničních obchvatů Chrudimi, Holic a Moravské Třebové. Obchvat každého z těchto měst je podrobně analyzován na základě práce s jednotlivými zdroji. V rámci primárních zdrojů práce vychází z rozhovorů s vybranými komunikačními partnery ze strany kraje, města a policie.