Páteřní městské dráhy ve střední Evropě - Macík, Ondřej (2018)
Diplomová práce se zabývá městskou železniční dopravou ve vybraných metropolích střední Evropy. Hlavním záměrem je určení charakteristik stavu, formy a struktury páteřních městských železničních sítí pomocí teorie grafů. Dále jsou zkoumány dopady sítí metra na sítě tramvajové. Vysoce individuální výsledky jsou konfrontovány s historickým vývojem a městským prostředím, ve kterém dané sítě operují. V teoretické části je věnován prostor množství témat, která pomáhají pochopit šíři problematiky urbánních železničních systémů. Mezi ty patří například popis výhod tohoto typu přepravy, vliv sítí na své okolí, popis trendů vývoje atd.