Extrémy funkcí na množinách - Köttová, Barbora (2018)
Tato bakalářská práce je věnována hledání extrémů na podmnožinách Euklidovského prostoru. Primárně se zde řeší metody hledání extrému na množinách zadaných rovnostmi, nerovnostmi nebo jejich kombinací. Nejprve se zaměřuji na případ omezení pouze ve tvaru rovností a vysvětluji roli Lagrangeových multiplikátorů. V další části práce rozšiřuji tyto metody na případ nerovností a ukazuji Karushovy-Kuhnovy-Tuckerovy podmínky. V závěrečné části této práce se zabývám aplikací těchto metod v ekonomii.