Statistická inference v parametrických modelech v analýze přežití - Ščavnický, Jakub (2018)
Tato diplomová práce se zabývá statistickou inferencí na rozděleních pravděpodobnosti ze zobecněné gama rodiny a příbuzných rozděleních používaných v analýze přežití. Jsou odvozené základní vlastnosti těchto rozdělení a jejich funkcí věrohodnosti v případě necenzorovaných a cenzorovaných dat. Dále jsou popsány testy dobré shody na srovnání daných rozdělení z hlediska vhodnosti popisu datového souboru. Tyto testy jsou naprogramovány v jazyce R. Navíc je popsán způsob generování realizací z vybraného rozdělení s fixovaným poměrem cenzur. Následně je vytvořena simulační studie pro srovnání jednotlivých testů v závislosti na rozsahu výběru a poměru cenzur v datech. Simulační studie poukazuje na nevhodnost používání skóre testu u vyššího poměru cenzur v datech (≥ 50 %) narozdíl od Waldova testu a testu poměrem věrohodnosti.