Antropometrie dětí předškolního věku ve vztahu k ergonomii - Vobořilová, Anna (2018)
Diplomová práce se věnuje antropometrii předškolních dětí ve vztahu k ergonomii. Hlavním cílem praktické části bylo zhodnotit, zda česká technická norma ČSN EN 1729 - 1 je vyhovující pro děti české populace, přestože byla naměřena na populaci holandské. Studovaných bylo 37 antropometrických délkových a šířkových rozměrů na vzorku 182 probandů předškolního věku. Z toho bylo 95 chlapců a 87 dívek. Výzkum probíhal v roce 2017 v Brně. Získaná data byla porovnána s celostátními antropologickými výzkumy dětí z roku 1990 a 2001. Mezi daty naměřenými pro tuto práci a daty z roku 2001 nebyly pozorovány výrazné rozdíly. Následně byla data srovnána s již zmíněnou platnou normou z roku 2017. Byly prokázány určité rozdíly mezi normou a naměřenými daty, které ale nebyly natolik velké, aby se norma dala prohlásit za nevyhovující.