Pojmenovaná vedlejší ujednání (nejen) při kupní smlouvě (se zaměřením na výkladové problémy nové právní úpravy) - Novotný, Tomáš (2016)
Rigorózní práce představuje výsledek zkoumání pojmenovaných vedlejších ujednání (především, nikoliv však výlučně jen) při kupní smlouvě se zaměřením na rozbor jejich zákonné úpravy obsažené v novém občanském zákoníku - zákoně č. 89/2012 Sb. Zvláštním cílem je zejména vyhledání a popis všech relevantních změn oproti předchozímu právnímu stavu, speciálně výkladových problémů či nejasností ve snaze předložit jejich možná řešení. Každá kapitola práce sestává z analýzy jednoho konkrétního vedlejšího ujednání a nese jeho oficiální název, kdy tyto jednotlivé kapitoly jdou ve sledu za sebou v následujícím pořadí: výhrada vlastnického práva, výhrada zpětné koupě, výhrada zpětného prodeje, předkupní právo, koupě na zkoušku, výhrada lepšího kupce, zákaz zcizení nebo zatížení a cenová doložka. U každého z předešle uvedených vedlejších ujednání je vždy zkoumána podstata daného vedlejšího ujednání, jeho účel, historicko-právní vývoj, náležitosti vzniku a způsoby zániku a obsah daného vedlejšího ujednání se zacílením na ta práva a povinnost, jejichž obsah vyvolává výkladové problémy.