Modelování rozšíření vybraných suchozemských plžů v CHKO Bílé Karpaty - Špániková, Šárka (2018)
Tato diplomová práce se věnuje modelům rozšíření vybraných druhů suchozemských plžů v CHKO Bílé Karpaty. Na základě údajů o výskytu druhů a environmentálních proměnných byly metodou MaxEnt vytvořeny predikční modely pro osm vybraných druhů plžů se specifickými nároky na prostředí. Cílem bylo ověřit, jak přesné mohou být modely rozšíření druhů, vytvořené pro relativně malé území, které postrádají některé důležité prediktory, jako např. pH půdy nebo údaje o kvalitě biotopu. Pro každý druh vznikla vrstva, která udává pravděpodobnost výskytu druhu pro celé území Bílých Karpat. Poté byla spolehlivost modelů ověřena terénním průzkumem, přičemž pro každý druh bylo náhodně vybráno pět lokalit z oblasti, kde pravděpodobnost výskytu dosahuje alespoň 50 %. Na těchto lokalitách byl druh ručně vyhledáván po dobu 60 minut.