Sedimentologické a sedimentárně petrografické studium sedimentů žerotických vrstev a jejich srovnání se sedimenty stáří eggenburg a ottnang - Gazdová, Adéla (2018)
Předložená diplomová práce se věnuje studiu sedimentů žerotických vrstev a vrstev stáří eggenburg v jejich nadloží z vrtů řady Zn. Dále pak byly studovány sedimenty stáří eggenburg/ottnang z lokality Žerotice. Bylo provedeno jejich srovnání pomocí metod faciální analýzy, gamaspektrometrie, zrnitostní a petrografické analýzy, studia těžkých minerálů a povrchových texturních znaků (exoskopie). Bylo zjištěno, že primárním zdrojem sedimentů žerotických vrstev jsou nejspíše metamorfované horniny nejbližšího okolí (dyjský masiv, moravikum). Dále lze uvažovat o redepozici ze starších permokarbonských sedimentů. Prostředí sedimentace žerotických vrstev je spojováno se sedimentací v rámci aluviálních kuželů. Nadložní sedimenty stáří eggenburg ukazují pravděpodobně na výraznou roli redepozice ze starších sedimentárních hornin a jejich depoziční prostředí je marinní (břežní pásmo až mělké moře).