Sedimentárně-geologické vyhodnocení spodnobadenských pelitů ve vrtu 22-41-B Brno-Černá Pole. - Dostalíková, Lucie (2018)
Tato diplomová práce je zaměřena na studium spodnobadenských sedimentů, konkrétně pelitů z vrtu B-44-21 Brno - Černá pole. Spodnobadenské sedimenty významně reprezentují části karpatské předhlubně. Zachovalá vrtná jádra poskytují možnost detailněji popsat sedimentární profil. Studovány byly sedimenty z hloubky 20 - 167 m označovány v zájmové oblasti jako tégly. Tato práce je zaměřena na možnosti využití nepřímých proxy dat získaných díky rentgenové fluorescenční spektrometrii. Tyto výsledky byly srovány s výsledky jiných metod, jako například s gamaspektrometrií nebo zrnitostní analýzou. Gamaspektrometrie byla provedena na 293 vzorcích. Zrnitostní analýza a rentgenová fluorescenční spektrometrie na 51 vzorcích. Rentgenová difrakční analýza (XRD) na 52 vzorcích. Výsledky XRD analýzy lze srovnat s výsledky gamaspektrometrie. Depoziční prostředí je interpretováno jako prostředí otevřeného moře.