Sedimentárně-geologické studium "spodnobadenských klastik" ve vrtu 22-41-B Brno-Černá Pole. - Valentíková, Hana (2018)
Předložená diplomová práce je zaměřena na sedimentárně-geologické studium "spodnobadenských klastik" ve vrtu 2241_B Brno-Černá Pole. Tyto sedimenty jsou součástí výplně karpatské předhlubně a ve vrtu byly zastiženy v hloubce 167-236 m. Pro splnění cílů práce byla využita litofaciální a zrnitostní analýza, studium gamaspektrometrie, petrografická analýza, studium tvarů a zaoblení valounů a studium těžkých minerálů. Vyčleněny byly čtyři faciální asociace a na základě jejich interpretace byla zjištěna sedimentace v depozičním prostředí hrubozrnné delty. Zdrojová oblast je hledána především severozápadně od zájmové lokality. Ze studia provenience vyplývá, že zdrojem bazálních klastik jsou hlavně horniny brněnského masivu, svratecké klenby moravika, české křídové pánve, kulmu Drahanské vrchoviny a Moravského krasu.