Režim podzemních a důlních vod v ložiskové oblasti Rožná - Cedzo, Tomáš (2018)
Důl Rožná byl posledním činným uranovým dolem ve střední Evropě. Po ukončení ťežby v roce 2017, bude důl zaplaven na úroveň 456 m.n m, která bude stabilně udržovaná buď to průběžným odčerpávaním vody nebo odvodňovací štolou. Cílem diplomové práce bylo popsat vývoj hladiny podzemních vod v ložiskové oblasti Rožná. K tomuto účelu bylo využito měření 8 vybraných hydrogeologických objektů (1 studna, 6 vrtů, 1 zatopený lom) v obodobí let 2015 až 2016. Vzájemný vztah mezi srážkami a úrovní podzemních vod byl vyhodnocen na základě porovnání naměřených hladin podzemních vod a hodnot atmosferických srážek spadnutých v průběhu měřeného období. Výsledná data byly použity při tvorbě numerického modelu. Pomocí výsledného numerického modelu Modflow byly stanoveny hydraulické parametry krystalinického horninového prostředí v oblasti intenzivně ovplyvněné důlní činností v hodnote 1x10⁻⁵ m.s⁻¹. Modelem byla taktéž vypočítána hodnota objemu důlních vod infiltrujících z povodí povodí Rožínky.