Geochemie toxických kovů v zeminách okolí Teplic - Böhmer, Matej (2018)
Cílem práce je definovat recentní hodnoty anorganických prvků v širším okolí města Teplice a definovat míru rizika z hlediska jejich migračního potenciálu. Teoretická část se zabývá geologií zájmové oblasti, vlastnostmi hodnocených prvků (As, Cd, Cu, Pb, Zn), jejich vlivem na životní prostředí a procesy, které ovlivňují jejich mobilitu. Celkem bylo odebráno 23 vzorků půd ze zájmové oblasti. U vzorků půd byl stanoveny hodnoty pH, Eh. Dále byl stanoven obsah potenciálně toxických prvků metodou rentgenové fluorescence (RFA). Získané výsledky byly graficky zhodnoceny a byla vytvořena sada map distribuce prvků. Výsledky dokládají zvýšené koncentrace arsenu a kadmia v širším okolí obce Mikulov.