Srovnání výsledků optických a instrumentálních metod analýzy mineralogického složení cementového slínku - Kopec, Jaroslav (2018)
Diplomová práce se zabývá instrumentálními a optickými metodami kvantitativní analýzy mineralogického složení portlandského slínku. Optické metody analýzy pomocí bodové planimetrie a analýzy obrazu byly zkoumány jako metody alternativní, poskytující dostatečně přesné výsledky. Metody leptání zalevaných, leštěných nábrusů potvrdily nevýhodnost kapalinových metod a naopak ukázaly výhodnost leptání pomocí par kyseliny octové nebo fluorovodíkové. Analýza digitálního obrazu, pracující s upravenými RGB hodnotami je metoda univerzální, která může najít uplatnění i při kvantifikaci minerálů jiných horninových vzorků, které lze barevně odlišit. Zpracováním celého RGB prostoru lze dosáhnout rozlišení až 30-ti minerálních fázi. Leptání leštěných vzorků hornim pomocí par kyseliny fluorovodíkové je z pozorování vhodné a vyhovující.