Potenciál dna vysychavých toků pro obnovu populací vodních bezobratlých po obnovení průtoku - Havelka, Jindřich (2016)
Cílem této práce bylo studim životních strategií a přežívání vodních bezobratlých v sedimentu dna vyschlého toku, kteří ho jsou po obnovení průtoku schopni znovu osídlit. Na modelové lokalitě opakovaně vysychajícího toku, dlouhodobě sledovaného v rámci projektu BIOSUCHO, bylo v létě 2016 odebráno 10 mezohabitatů vyschlého dna dle jejich proporciálního zastoupení (každý o objemu cca 6 litrů). Ze třetiny odebraného vzorku byly vytříděny aktuálně přežívající bezobratlí (část A), druhá třetina vzorku pak byla zavodněna a kultivována po dobu více než 2 měsíců v laboratoři, během kterých byli při kontrolách ze vzorků odebíráni odchovaní jedinci (část B) a nakonec byl přebrán odchovaný vzorek (část C). Poslední třetina vzorku sedimetu pak byla využita na granulometrické analýzy ke zjištění podílu různých frakcí sedimentu (1. a 3. kvartil, medián, podíl zrna ˂1 mm) a stanovení obsahu vody.