Geochemický model podzemních vod vyluhovacích polí strážské oblasti - Schrimpelová, Kateřina (2018)
Diplomová práce se zabývá problematikou kontaminace podzemních vod v důsledku těžby uranové rudy v blízkosti obce Stráž pod Ralskem. Těžba zde v minulosti probíhala metodou chemického loužení in situ, spočívající v rozpouštění uranových minerálů pomocí kyseliny sírové, která byla výrazným zásahem do horninového prostředí a chemismu podzemních vod. Po ukončení těžby zůstalo v podzemí více než 250 milionů m³ kyselých roztoků. I přes ukončení těžby a započetí sanace, stále není zcela objasněno chování těchto extrémních vod v horninovém prostředí. Cílem diplomové práce bylo ověření geochemického modelování na příkladu extrémních vod ložiska Stráž. Obsahem práce byla tvorba geochemických modelů na základě reálných dat z ložiska Stráž a jejich ověřování pomocí laboratorních experimentů s uměle připravenými vodami. Pro tvorbu modelů byl použit program Geochemist's Workbench. Sledovány byly fyzikálně-chemické parametry vod - chemické složení, pH, Eh a konduktivita.