Disperze netopýra velkého, Myotis myotis při výletu z kolonie v Hranické propasti - Suchánek, Milan (2018)
Výzkum letní kolonie netopýra velkého, Myotis myotis (Borkhausen, 1797), probíhal v bezprostřední blízkosti NPR Hůrka u Hranic na Moravě v sezóně 2015. Byl zaměřený na vyhodnocení prostorové aktivity jedinců po výletu z úkrytu v Hranické propasti během devíti sledovaných nocí v období od května do září. Zdrojem pro vyhodnocení aktivity byly nahrávky echolokačních signálů pořízených automatickou ultrazvukovou detekcí. Detektory byly umístěny na pěti neměnných stanovištích. Tři detektory sledovali aktivitu podél liniové vegetace, čtvrtý detektor monitoroval aktivitu na poli a pátý sledoval aktivitu u výletového koridoru. Všechny detektory se spouštěly 30 minut po západu Slunce a následně kontinuálně nahrávaly po dobu dvou hodin. Sezóna monitoringu byla rozdělena na 3 období ve vztahu k reprodukčnímu cyklu netopýrů (gravidita / laktace a postlaktace / přelety). Aktivita netopýrů byla vyjádřena absolutním počtem sekvencí netopýra velkého, Myotis myotis, během dvouhodinového nahrávání.