Porovnání nálezů kulturních plodin z rostlinných makrozbytků a palynologie na lokalitě Pohansko. - Seidlová, Veronika (2018)
Tato Bakalářská práce je zaměřená na shrnutí paleobotanických výzkumů archeologického nalezišťě Břeclav-Pohansko a blízkého okolí. Z dostupné literatury byla provedena porovnání pylových a makrozbytkových analýz. Cílem bakalářské práce bylo vytvoření srovnávací tabulky a bližší identifikace pylových zrn skupiny Cerealia. Na základě studia morfologie povrchu pylových zrn obilnin byla v elektronovém mikroskopu odlišena pylová zrna ječmene (Hordeum) od typu Triticum (pšenice).