Petrografia stavebného kameňa hradu Lietava - Zvarik, Eduard (2018)
Bakalárska práca sa zaoberá v rešeršnej časti prehľadom geologickým pomerov v danej lokalite severozápadného Slovenska s popisom jednotlivých jednotiek a charakteristikou horninového zloženia. Z hľadiska slohovej analýzy obsahuje práca stručný prehľad dejín hradu. Počas terénnych prác boli z hradu odobraté vzorky najviac zastúpených stavebných kameňov z každej stavebnej etapy hradu, a niekoľko vzoriek z kamenných architektonických článkov pre potrebu petrografického rozboru. Výsledky preukázali že stavebným materiálom boli strednozrnné a jemnozrnné pieskovce s psamitickou mikroštruktúrou a s kalcitovým tmelom. Boli použité nielen ako stavebný materiál obvodových múrov, ale aj pri kamenných detailoch. Osobité zastúpenie pri stavbe hradu mal súľovský zlepenec, ktorý bol použitý pri všetkých stavebných etapách s rôznym funkčným využitím. Pre spresnenie výsledkov bola prevedená prášková rtg difrakčná (PXRD) analýza pri vybraných vzorkách preukázala vysoký podiel dolomitu.