Vliv dopravní dostupnosti území na ekonomický a regionální rozvoj v České republice - Chvátal, Filip, 1986- (2017)
Doprava je jedním z významných faktorů, které mají vliv na socioekonomickou úroveň regionu a prostorové interakce ve společnosti. Tento předpoklad můžeme uplatnit jak ve změnách distribuce ekonomických aktivit v čase a prostoru, tak v celkovém vývoji ekonomické úrovně obcí v České republice. Dopravní dostupnost jako geografický fenomén má své projevy v mnoha oblastech života, především v oblasti sociální a ekonomické (např. pohybu obyvatelstva jak za prací, tak celkově). Tato disertační práce se věnuje hodnocení úrovně dopravní dostupnosti a obslužnosti v obcích České republiky a jejímu srovnání s ukazateli jejich socioekonomické úrovně. Nejprve formou kvantitativních metod (formou korelační, regresní a faktorové analýzy), poté skrze geografickou analýzu zkoumaného území a následně formou kvalitativního výzkumu na základě semi-strukturovaných rozhovorů se starosty obcí dotčeného území, odborníky a podnikateli. Klade si za cíl zjištění vztahu (závislosti) úrovně dopravní dostupnosti a